11 Ocak 2011 Salı

Cv (Özgeçmiş) Türleri(Çeşitleri)

Cv (Özgeçmiş) Türleri(Çeşitleri)
1.FONKSİYONEL ÖZGEÇMİŞ
Fonksiyonel özgeçmiş kurgusunda, iş deneyimleri kazanılan başarılara ve edinilen deneyimlere vurgu yapılırak aktarılır. Bundan amaç, başvuru yapılan pozisyonun gerektirdiği özelliklerle, başvuru sahibinin özellikleri arasındaki paralelliğe dikkat çekmektir.
Fonksiyonel özgeçmiş biçiminin bir başka yararı, kronolojik olarak anlatıldığında etkileyici bir sonuç vermeyecek bir iş deneyiminin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmasıdır.
2.KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ
Yakın bir döneme kadar özgeçmiş oluşturmanın temel biçimi olan kronolojik kurguda amaç, iş deneyimlerini, en sonuncudan başlayarak tarihsel sıra içinde aktarmaktır. Kronolojik özgeçmiş genellikle, iş deneyimlerinin kısa ve resmi bir ifadeyle aktarılmasından ibarettir.
İş hayatına uzun bir süre için ara vermiş kişiler ya da kariyerlerini değiştirmek iseteyenler için, kronolojik özgeçmiş olumsuz sonuçlar yaratabilir.
3.KRONOJİK VE FONSKİYONEL ÖZGEÇMİŞ BİR ARADA
Bu tipte amaç, kronolojik özgeçmişin özellikleriyle, fonksiyonel özgeçmişi bir araya getirmektir. Fonksiyonel bir özgeçmişte yeralması gereken bütün başarılar ve beceriler, ‘karma’ olarak da tanımlanan bu özgeçmiş tipinde de aktarılır. İş deneyimleri ise, fonksiyonel özgeçmişlere oranla daha belirgindir.
Kronolojik ve fonksiyonel özgeçmişlerin bir arada aktarılmasının en önemli yararı, fonksiyonel bir özgeçmişle karşılaşan bir insan kaynakları yöneticisinin kafasında uyanacak olan ‘saklanılan şeyler mi var?’ sorusunun ortadan kaldırılmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder